Lupta cea buna

Posted: 27 Octombrie 2010 in Fără categorie

1. AVEM DE LUPTAT ÎMPOTRIVA FORŢELOR ÎNTUNERECULUI – Efes.6:12.Satan nu se bucură când oamenii se întorc la Dumnezeu şi sunt strămutaţi prin har şi credinţă din împărăţia întunerecului în împărăţia Fiului dragostei Lui (Col 1:13).De aceea nu va renunţa şi va continua să dea târcoale şi să lupte împotriva celor credincioşi, pentru a-i descuraja şi a-i face să se îndoiască de promisiunile lui Dumnezeu, acceptând tot felul de compromisuri care duc la faliment în viaţa spirituală.Iată de ce trebuie să fim mereu în gardă şi echipaţi corespunzător, adică „îmbrăcaţi cu toată armătura lui Dumnezeu, pentru a putea respinge uneltirile celui rău (Efes.6:11).Vestea bună este că acest duşman, Satan, a fost biruit de Domnul Isus care prin moartea şi învierea Sa l-a dezbrăcat de putere, prin faptul că „a şters zapisul cu poruncile care era împotriva noastră, pironindu-l pe cruce” (Col.2:14,15) şi „l-a nimicit pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul”(Evr.2:14-15), oferind  tuturor celor ce cred în El şi vin la adăpostul jertfei Lui, garanţia biruinţei în confruntarea cu cel rău (Apoc.12:11)Iată de ce Pavel accentuează acest îndemn şi-l repetă în v.11 şi 13 „ Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţinea piept împotriva uneltirilor diavolului” şi „ luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul”. Biruinţa e garantată de Dumnezeu.

2. AVEM DE LUPTAT CU LUMEA PĂCATULUI – Evr.12:4; 1Io.2:15-17Păcatul a intrat în lume prin neascultarea primului om. De aceea Biblia spune că „toată lumea zace în cel rău(adică în păcat)”, pentru că „nu este nici un om neprihănit. Toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu”.

Când vorbim de lume este important să înţelegem sensul în care Scriptura foloseşte acest termen. Sunt trei sensuri ale cuvântului lume în Scriptură:

  • este sensul de creaţie a lui Dumnezeu-Fp.ap.17.24;Col.2:15.
  • este sensul de oameni-Ioan 3:16, Marcu 16.15.
  • este lumea ca sistem şi ca mod de viaţă păcătos-Io.14:30-31;1Io.2:15-17.

Deci noi avem de luptat cu această lume a păcatului, controlată de Satan, prin care el  caută să ne atragă, să ne înşele şi să ne întineze, pentru a ne conforma chipului lumii. Ca şi credincioşi, este important să ştim care este statutul nostru în lume şi cum trebuie să ne raportăm la lumea în care Dumnezeu ne lasă încă să trăim.Din punct de vedere spiritual noi nu mai suntem din lume, nu mai aparţinem, lumii păcatului, dar din punct de vedere fizic noi suntem încă în lume, printre oameni şi avem o misiune specială în lume.(Io.17:14-16,21). Deci suntem în lume, dar nu mai trebuie să fim ca lumea, întrucât noi am ieşit din lumea păcatului şi acum aparţinem lui Dumnezeu.

Pentru a fi biruitori în lupta cu lumea şi cu ispitele ei, pe lângă responsabilitatea de a fi îmbrăcaţi cu toată armătura lui Dumnezeu, trebuie să mai facem câteva lucruri:

  • Să ne disociem de lumea păcatului, adică să ne separăm de ea-(Ef.5:10-11).
  • Să nu iubim lumea şi să nu acceptăm compromisurile cu ea.-(1Io.2:15-17).

Dragostea de lume şi dragostea de Dumnezeu sunt lucruri incompatibile unul cu celălalt.

  • Să veghem şi să ne rugăm ca să nu cădem în ispită-(Mat.26:41).
  • Să nu renunţăm la lupta cu păcatul, oricare ar fi preţul(Evr.12:1,4).

3. AVEM DE LUPTAT CU FIREA PĂMÂNTEASCĂ DIN NOI – Luc.9:23;Col.3:5-10Nu este o luptă uşoară, pentru că este firea adamică cu care ne-am născut fiecare. Când l-am primit pe Domnul Isus prin credinţă, am fost născuţi din nou şi am primit o natură nouă, dumnezeiască, fiind „altoiţi” în El (Io.1:11-13; 2Cor.5:17).Creştinul este deci, un om cu două naturi, una adamică, firească, pământească, care nu se supune voii lui Dumnezeu şi una dumnezeiască, primită prin naşterea din nou. A te lepăda de tine însuţi şi a-ţi purta crucea în fiecare zi, înseamnă această luptă cu firea veche, care trebuie ţinută răstignită pe cruce, pentru ca firea nouă, divină, să se dezvolte. Biblia defineşte această luptă ca fiind un  proces de dezbrăcare de omul cel vechi şi îmbrăcare cu omul cel nou, făcut după chipul Domnului Isus(Ef.4:17-24;Col.3:5-10).În lupta aceasta nu suntem singuri. Duhul Sfânt care este în noi, ne ajută şi ne întăreşte. Apoi este Cuvântul lui Dumnezeu, prin care este hrănită şi întărită natura nouă şi este Biserica, sau familia spirituală în care ne-am născut pentru cer şi care ne ajută să creştem spre maturitate.

Vrei sa inveti sa predici?

https://schitedepredici.wordpress.com/2010/11/21/predica-expozitiva-40-ron/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s