Atitudini care ne separa – Invidia

Posted: 8 iunie 2010 in schite de predici, schite de predici tematice

1.Def. Sentiment de nemulţumire egoistă provocat de succesele, situaţia sau calităţile cuiva; pizma; ciudă

2.Cauze:

A.   – Bunăstarea aproapelui – „Căci mă uitam cu jind la cei nesocotiţi, când vedeam fericirea celor răi. Într-adevăr, nimic nu-i tulbură până la moarte, şi trupul le este încărcat de grăsime. N-au parte de suferinţele omeneşti, şi nu sunt loviţi ca ceilalţi oameni”. Ps. 73:3-5 (jind= invidie) iar în NTR „căci invidiam pe cei lăudăroşi când vedeam bunăstarea celor răi. Căci ei n-au parte de remuşcări până la moarte, iar trupul le este plin de grăsime”

B.  -Lipsa dragostei – 1 Cor. 13:4 – „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mîndrie.”

C.   -Mândria, cearta – „Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie, este plin de mândrie şi nu ştie nimic: ba încă, are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se nasc pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele”1 Tim. 6:3-6 (pizmă= invidie)

3. Efectele invidiei asupra relaţiilor

1.  Cel invidios este lumesc pentru că tot lumeşti sunteţi. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni? – 1Cor. 3:1-3 (zavistie= invidie)

2.  Cel invidios mai are multe alte fapte rele “Căci acolo unde sunt pizmă şi duh de ceartă, sunt tulburare şi tot felul de fapte rele.  Iacov 3:16. Invidia e ca un geam de la casă, când te uiţi din îndepărtare vezi ca este doar geamul. Iar când te apropii vezi prin sticlă tot ce e în casă. Un om care e invidios să şti ca mai ascunde in interior muulte alte păcate

3.  Invidia distruge relaţii Ex. Cain şi Abel, Gen. 4:4-8, Iosif, Gen. 37

Vrei sa inveti sa predici?

https://schitedepredici.wordpress.com/2010/11/21/predica-expozitiva-40-ron/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s